WANDA
RoËl m. Koole

Arts voor Acupunctuur
Praktijk voor Acupunctuur en Chinese Kruiden

Acupunctuur

acupunctuur energielijnenReeds in de oude klassieke Chinese teksten worden energielijnen op het menselijk lichaam beschreven. Deze lijnen worden voorgesteld als meridianen waar energie doorheen stroomt.
Deze energie wordt meridiaan Qi genoemd (meridiaanenergie).
De meridianen zijn verbonden met de organen. Zo heeft het hart een hartmeridiaan en de long een longmeridiaan.

In totaal zijn er 12 hoofdmeridianen verbonden met 12 organen. Verder zijn er ook andere meridianen die de hoofdmeridianen ondersteunen.
De organen met aanverwante meridianen vormen een netwerk van energie (Qi) kanalen.
Op die meridianen zijn speciale acupunctuurpunten die een specifiek effect hebben als zij geprikt worden met een (acupunctuur)naald. Acupunctuur betekent prikken (=punctureren) met een naald (=acus).


acupunctuurpunten armDe organen ontvangen gedachten en voeding. De meridianen reageren op gedachten en klimaat. Zo zijn onze emoties vanuit ons denken gekoppeld aan onze voeding en klimaat. Als alles evenwichtig verloopt, zullen gedachten, voeding en klimaat ons gezond houden.
Dit is ons natuurlijk evenwicht: Yin en Yang.
Acupunctuur kan dit natuurlijk evenwicht in het lichaam versterken. Door het versterken van onze natuurlijke balans van Yin en Yang (Rust en Aktie) worden we gezonder en stabieler van geest. Hierdoor nemen we een verbeterde houding aan ten opzichte van het leven met al haar gebeurtenissen.