WANDA
RoËl m. Koole

Arts voor Acupunctuur
Praktijk voor Acupunctuur en Chinese Kruiden

Wetenschap

wetenschapIn principe is de Traditionele Chinese Geneeskunde een traditie van meer dan 3000 jaar oud.
De gebruikte behandelmethoden hebben generaties overleefd. De traditionele overleving van een methode is het bewijs van de bruikbaarheid en effectiviteit van die methode.
In de moderne medische wetenschap wordt niet zo gedacht. De effectiviteit van een geneesmiddel of een behandelmethode moet door middel van een moderne medisch-wetenschappelijke onderzoeksmethode bewezen worden.
De resultaten van modern wetenschappelijk onderzoek zijn voor het publiek te vinden in een internet database op www.pubmed.org of www.cochrain.com
Hier staan in het kort de publicaties van wetenschappelijke onderzoeken. Voor uitgebreide en volledige informatie moet je uiteraard betalen. Maar als we de publieke samenvattingen (abstracts) bekijken, dan krijgen we vrij snel een globale indruk over wetenschappelijk onderzoek en acupunctuur.
Als we de vele publicaties bekijken dan zien we goede resultaten voor acupunctuur voor:
Pijnbestrijding van migraine, tenniselleboog, nekhernia, aangezichtspijn, reumatische aandoeningen.

Link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22965186

Verder zien we goede wetenschappelijke artikelen over verlammingen na hersenberoerten.
misselijkheid bij zwangere vrouwen, begeleiding bij chemotherapieën en nog veel meer.

In mijn praktijkervaringen blijkt dat acupunctuur ook voor vele psychologische problemen een heilzame oplossing kan zijn. Problemen zoals angst- en paniekstoornissen, depressies en burn-outgevoelens met chronische vermoeidheid reageren goed op een acupunctuurbehandeling.
Voor een uitgebreide lijst van klachten die behandelbaar zijn in mijn praktijk, verwijs ik naar de pagina "Indicaties" voor acupunctuur.
De moderne wetenschappelijke onderzoeksmethoden kunnen niet alles goed onderzoeken.
De dynamische waarheid van de acupunctuur is moeilijk toegankelijk met de westerse wetenschappelijke methoden die meer de statische waarheid onderzoekt.
Meer hierover vind u op de pagina “Mijn Visie” over wetenschap.